Spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov”. Zaradi zagotavljanja popolne uporabniške izkušnje jih omogočite. Sprejmi | Več o piškotkih

Infrardeča savna

V primerjavi s finsko (klasično) savno in turško savno (parno kopeljo) pridobiva infrardeča savna na veljavi šele v zadnjem času in je marsikomu manj znana oblika uporabe savne. V finski savni se s pomočjo grelcev segreva zrak v prostoru, v turški savni pa se prostor ogreva s paro. To pomeni, da obe različici savne telo segrevata od zunaj navznoter, medtem ko je prednost infrardeče savne njena sposobnost, da posameznika v njej ogreva neposredno, od znotraj navzven.  Infrardeča toplota se namreč  vsrka do 4 cm globoko v telesno tkivo. Valovna dolžina sevanja infrardečih grelnikov je prilagojena telesnemu sevanju, zato telo vpije okrog 90°infrardečih žarkov, ki ga dosežejo. IR savna je tako mnogo bolj učinkovita in deluje globinsko.

IR savno lahko uporabljamo tudi pri popolnoma odprtih vratih ali oknu, lahko jo uporabljamo oblečeni za ogrevanje pred telovadbo, kadar se želimo le ogreti ipd.

 

Za koga je infrardeča savna primerna?

Infrardeča savna je, v primerjavi s klasično finsko savno, zaradi nižje temperature (med 40° in 60°C) primerna skoraj za vsakogar in jo lahko uporabljamo vsakodnevno. Vendar kljub temu, da je priporočljiva in ima veliko terapevtskih učinkov, ne sme služiti kot osnova za samoterapije, zato je priporočljivo, da se občutljivi ljudje predhodno posvetujejo z zdravnikom.

Pri akutnih poškodbah se vsaj prvih 48 ur izogibamo gretju poškodovanega predela.

Nosečim ženskam bo navadno savnanje neprijetno že po 6-12 minutah, zato zanje ta terapija ni primerna, kljub temu, da ni škodljiva.

V kolikor so vam vsadili metalne ali druge umetne implantate, se morate zavedati, da le-ti odbijajo IR žarke, zato lahko pri savnanju pride do bolečin v okolici implantata. V tem primeru morate savnanje prekiniti, nasploh pa je koristno, da se pred IR savnanjem posvetujete z zdravnikom.

Pri ženskah gretje spodnjega dela hrbta v menstrualnem obdobju začasno poveča menstrualni tok. Hemofiliki in ljudje, nagnjeni h krvavitvam, naj se izogibajo uporabi IR savne.   

 

Nekaj nasvetov za uporabo IR savne

Z uporabo savne po telesni aktivnosti  ogrejemo telo tudi globinsko, kar pripomore k izdatnejši izgubi maščobnega tkiva.

Pri uporabi infrardeče savne je pomembno, da se pred njeno uporabo oprhamo in obrišemo. Zaradi nižje temperature v savni  se bomo pričeli potiti kasneje (nekje po 10 do 20 minutah, odvisno od posameznika), zato lahko v savni ostanemo dlje (tudi do 40 minut), vsekakor pa v vsakem primeru le tako dolgo, dokler se dobro počutimo. Takoj po savni prhanje ni priporočljivo, več kot dobrodošlih pa je vsaj 10 minut počitka, prhanje naj sledi kasneje.

Pred in po savnanju redno pijte, najbolje mineralno vodo. Uživanje sadja pomaga pri normaliziranju nivoja kalcija. Izgubo magnezija nadomestimo z zeleno listnato zelenjavo.

Uporabljajte najmanj dve brisači: na eni boste sedeli, drugo pa imejte pod nogami, da preprečite kapljanje znoja po tleh. Za brisanje znoja uporabljajte tretjo brisačo.

Pri prvih znakih prehlada ali gripe lahko več savnanj okrepi odpornost in omeji razmnoževanje virusov.

 

Zdravilni učinki infrardeče savne

  • hujšanje: v IR savni povprečen uporabnik izgubi vsaj 500g znoja, kar predstavlja 300 kcal oziroma toliko, kot če bi pretekel  5 do 8 km.
  • odpravlja in zmanjšuje mišične krče, bolečine v mišicah po naporni vadbi, zmanjšuje otrdelost ramen
  • lajšanje težav ob menopavzi, artritisu, revmatizmu, išiasu
  • pospešuje krvni obtok, kar je osnovni pogoj za zdravo, lepo in mladostno kožo
  • pomaga pri vnetjih in oteklinah, pospešuje zdravljenje
  • zmanjšuje čas celjenja brazgotin
  • uravnava krvni tlak
  • zmanjšuje neprijetne učinke hladnih rok in nog (ugotovljeno je bilo 20-50% izboljšanje)
  • lajša vnetje in infekcije srednjega ušesa
  • ugodno deluje na kožo, zlasti pri težavah kot so: koprivnica, zamašene pore, akne, neprijeten telesni vonj, ekcemi, sončne opekline, prhljaj, celulit
+ Splošni rezervacijski in odpovedni pogoji

Splošni rezervacijski in odpovedni pogoji:

1. Rezervacije:

Ob potrditvi je potrebno rezervacijo zavarovati s predplačilom, ki je enak 30% skupne vrednosti najema apartmaja. Za rezervacije v času od 26.12.2020 do 03.01.2021 in času finala FIS Svetovnega pokala v poletih v Planici je potrebno preostanek poravnati najmanj 60 dni pred začetkom bivanja.

Znesek se lahko nakaže na transakcijski račun podjetja VITRANC d.o.o., Godič 25, SI-1242 Stahovica, ki je odprt pri BANKA INTESA SANPAOLO, d.d., Koper, IBAN: SI56 1010 0005 0281 691, SWIFT: BAKOSI2X ali plača z bremenitvijo veljavne kreditne kartice. V tem primeru nam prosimo sporočite naslednje podatke: tip kartice, ime in priimek lastnika, številko, veljavnost).

Rezervacija bo z naše strani potrjena šele ob prejemu predplačila oziroma po uspešni bremenitvi kreditne kartice za predračunsko vrednost.

2. Prihodi in odhodi:

Apartma vam bo na dan prihoda na voljo od 14. ure dalje. Prosimo vas, da na dan odhoda apartma zapustite do 10. ure. V primeru da bi se želeli v apartma vseliti prej ali da bi ga želeli zapustiti kasneje, je to možno po predhodnem dogovoru z recepcijo.


3. Pogoji odpovedi rezervacij:

V primeru, ko gost že potrjeno rezervacijo odpove, ne pride na dogovorjeni dan ali predčasno odide, veljajo naslednji odpovedni pogoji:

30 dni pred prihodom   ............................................    obdržimo prejeto predplačilo
29 - 15 dni pred prihodom   ........................................  60% skupne vrednosti najema apartmaja
14 - 02 dneva pred prihodom   .......................................80% skupne vrednosti najema apartmaja
01 dan ali manj pred prihodom   …………………………    100% skupne vrednosti najema apartmaja

Vnaprej vplačane avanse za rezervacije v času od 26.12.2020 do 03.01.2021 in v času finala FIS Svetovnega pokala v poletih v Planici vračamo le v primeru odpovedi, ki je narejena vsaj 60 dni pred začetkom bivanja. V vsakem primeru si pridružujemo pravico, da vam zaračunamo administrativne stroške povezane z nastalo odpovedjo.

Odpovednim stroškom se lahko izognete s pravočasno sklenitvijo zavarovanja rizika odpovedi nastanitve zaradi upravičenega razloga (bolezen, nosečnost,…). Skleniti ga morate  najkasneje 15 dni pred prihodom. Na voljo je na povezavi https://www.coris.si/si/868/ZROP.aspx.

4. Plačilna sredstva:

Gotovina, debetne  kartice (Maestro), kreditne kartice (Mastercard/Eurocard, Visa, Dinners), nakazilo na naš transakcijski račun pred samim odhodom.